Κόμης Εγκώμιον ανά τους αιώνες
PDF Εκτύπωση E-mail

"Καλός κ'Αγαθός", δύο λέξεις που συμπυκνώνουν το ιδανικό των Αρχαίων Ελλήνων για τον τέλειο Πολίτη.

Όμορφος και Γενναίος. Κανένας άλλος λαός δεν λάτρεψε τόσο πολύ την ομορφιά και κανένας άλλος λαός δεν προσπάθησε τόσο πολύ, να αποδώσει σε κάθε μορφή ανθρώπινης δραστηριότητας την ιδέα του ωραίου. Αποκορύφωμα η ανεπανάληπτη γλυπτική τέχνη.

Στην καθημερινότητα, στην ποίηση, στην τέχνη το "κάλλος" είναι σχεδόν θεϊκή ιδιότητα. Θεοί και ήρωες, οι καθημερινοί άνθρωποι, , άνδρες και γυναίκες, πρέπει να είναι όμορφοι ή να προσπαθούν να γίνουν.

Ακόμα και στον πόλεμο φροντίζουν να είναι όμορφοι. Οι Σπαρτιάτες πλένουν και περιποιούνται τα μαλλιά τους πριν την τελική μάχη στο στενό των Θερμοπυλών.

Πριν από τους Περσικούς πολέμους άφηναν μακρυά μαλλιά. Των ανδρών πλέκονταν πίσω στον αυχένα με ταινίες και, υψώνονταν προς τα πάνω, σχηματίζοντας τον "Κρώβυλο" που στερεώνονταν επίσης με ταινίες. Ένας άλλος τρόπος για τους άνδρες ήταν να πλαισιώνεται η κεφαλή με μια ταινία, και να στερεώνονται οι άκρες των μαλλιών γυρισμένες προς τα επάνω, μέσα στην ταινία.

Οι αθλητές έπλεκαν πλοκάμους γύρω από το κεφάλι τους, και κοντά μαλλιά που σχημάτιζαν κρόσια και βοστρύχους στο μέτωπο, σκέπαζαν το σημείο που ενώνονταν οι πλόκαμοι.

Η κόμη περιποιημένη και όμορφα καλλωπισμένη προσδίδει αρρενωπότητα, γοητεία και αυτοπεποίθηση.

Γι'αυτό το λόγο κέντρα καλλωπισμού ή κουρεία ήταν άφθονα και πολυσύχναστα όπου οι άνδρες φρόντιζαν την κόμη τους συζητώντας ταυτόχρονα ώρες ολόκληρες για ότι τους ενδιέφερε, όπως άλλωστε συμβαίνει και σήμερα.

Μετά τους Περσικούς πολέμους οι νέοι, κυρίως, εμφανίζονται με πιο κοντά μαλλιά, αλλά εξακολουθούν να τα περιποιούνται όπως πρίν.

Η λατρεία της ομορφιάς όμως δεν χάνεται στο πέρασμα των χρόνων.

Η λεβεντιά και η ομορφιά πάνε μαζί στο δημοτικό τραγούδι για να δηλώσουν ότι ο Ελληνικός λαός εξακολουθεί να θεωρεί την ομορφιά αρετή που πρέπει, μαζί με την λεβεντιά, να συνοδεύει τον άνθρωπο άνδρα ή γυναίκα σε όλες τις δραστηριότητές του.

Διαχρονικά δε, η κόμη, τα μαλλιά πλούσια και περιποιημένα είναι βασικό απαραίτητο στοιχείο. Αυτή καθιστά τον άνθρωπο όμορφο, προσδίδοντάς του γοητεία, αρρενωπότητα στον άνδρα, θηλυκότητα στην γυναίκα, και κυρίωε αυτοπεποίθηση. Γιατί πολλά από τα προβλήματα που δημιουργούνται στον σύγχρονο άνθρωπο, όπως άγχος, αϋπνίες, αντικοινωνικότητα, μοναξιά ακόμα και κατάθλιψη έχουν, ως γενεσιουργό αιτία την έλλειψη αυτοπεποίθησης που, δημιουργείται από την αίσθηση ότι δεν είμαστε, γοητευτικοί, ωραίοι, εμφανίσιμοι.

Σήμερα, όμως, δεν υπάρχει λόγος να υποφέρει άνδρας ή γυναίκα, ή να αισθάνεται μειονεκτικά, γιατί δεν έχει ή έχει πλούσια κόμη.

Η σύγχρονη πλαστική έχει την δυνατότητα να δώσει ομορφιά και γοητεία με απλό και σίγουρο τρόπο. Έχει την δυνατότητα να ξαναδώσει την χαμένη αυτοπεποίθηση.

Εμφυτεύοντας νέα, γερά μαλλιά.

"Καλός κ'Αγαθός", Λεβέντης και Όμορφος είναι στο χέρι σου να γίνεις.