ΛΙΠΟΜΑΣΤΙΑ Ή ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑ
PDF Εκτύπωση E-mail

Το αυξημένο μέγεθος του ανδρικού στήθους που μπορεί να περιλαμβάνει τον ένα ή και τους δύο μαστούς. Είναι μια κατάσταση πολύ πιο συχνή από ότι πιστεύεται και αφορά περίπου το 40-60% του ανδρικού πληθυσμού. Παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ή να συμβάλλουν στη γυναικομαστία είναι η χρήση φαρμάκων όπως αναβολικά στεροειδή, οιστρογόνα, αλκοόλ, μαριχουάνα, κτλ, καθώς επίσης και παθήσεις όπως καρκίνος του μαστού ή ηπατική δυσλειτουργία. Ωστόσο, είναι γενικώς αποδεκτό ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η γυναικομαστία είναι αγνώστου αιτιολογίας. Η παχυσαρκία επίσης, είναι δυνατόν να προκαλέσει καταστάσεις παρόμοιες με εκείνες της γυναικομαστίας.

Η επέμβαση γίνεται σε άνδρες που είναι υγιείς και συναισθηματικά σταθεροί. Οι καλύτεροι υποψήφιοι είναι εκείνοι που έχουν καλή ποιότητα και ελαστικότητα δέρματος το οποίο θα επανέλθει μετά την διόρθωση της γυναικομαστίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπέρβαρων ασθενών, η επέμβαση θα πρέπει να αποφεύγεται αν προηγουμένως δεν έχουν φθάσει στο επιθυμητό βάρος, με δίαιτα και γυμναστική.

Ο γιατρός εκτιμά και συστήνει την κατάλληλη μέθοδο για τη διόρθωση της γυναικομαστίας. Μπορεί να εφαρμοσθεί λιποαναρρόφηση, εκτομή του μαζικού αδένα, ή συνδυασμός των δύο. Αν γίνει μόνο λιποαναρρόφηση, οι ουλές είναι πολύ μικρές και δύσκολα φαίνονται με γυμνό μάτι. Αν γίνει εκτομή και του μαζικού αδένα, θα υπάρχει τομή γύρω από το κάτω ήμισυ της θηλαία αλλά η οποία όμως είναι καλά κρυμμένη και δύσκολα φαίνεται.

Η επέμβαση πραγματοποιείται σε δύο περίπου ώρες με γενική ή τοπική αναισθησία ανάλογα με την περίπτωση.